Blog

A társadalomban a megszületést követően eldől hogyan, és milyen normák alapján nevelik fel a gyerekeket. Ami számít: a nem; fiú vagy lány-e a kisbaba. Lesarkítva és nagy átlagban a fiúkat inkább arra nevelik, hogy kifejezhetik, ami ösztönösen jön, de az érzelmeiket csak minimálisan. A lányokat éppen fordítva: az ösztönök megélése tiltottabb, az érzelmek viszont megengedettek. Így aztán a férfiak felnőve gyakran éreznek szégyent, ha érzéseiket kimutatják, míg a nők ugyanezt akkor érzik, ha nyíltan felvállalják szexuális vágyaikat. A cikk ez utóbbiról, a nők és a szexualitás viszonyáról szól.

Az ősi időkben, a kereszténység előtti pogány vallásokban a szexet szent dologként tartották számon. Jónak és élvezetesnek gondolták, mindemellett egyfajta transzcendens megtapasztalásként is élték meg. Mi történt aztán, mitől fordult mindez a feje tetejére? A kereszténység térhódítása, mely a szeretet hirdetése után egyházzá alakulva, a félelem szellemében kezdte morális igazságokra tanítani az embereket. Mindez a tetőpontját a középkori inkvizíció boszorkányégetéseiben érte el.

Tudjuk, hogy az ókori görögök és rómaiak nagy örömmel hódoltak a szexualitásnak, és más „bűnös” élvezeteknek. A keresztény egyház szabályzásai, és a szabályok kötelező jellegű betartása változtatta meg az emberekben a szexszel kapcsolatos viszonyulást. Mivel a tiltott gyümölcs mindig vonzóbb, ezekben az időkben nagy volt a népszerűsége a bordélyházaknak is. Ezeket az intézmények természetesen a férfiak kiszolgálására jöttek létre.

A nők viselkedését az egyház és az ez alapján kialakult társadalmi norma akkor ítélte elfogadhatónak, ha illedelmes és dolgos kiszolgálóik voltak uruknak. Tehát alárendelt szerepben voltak, alkalmazkodásra, finomságra és visszafogottságra nevelve. Ha valaki másképp viselkedett, felvállalta a vágyait, könnyen végezte valamilyen boszorkányper áldozataként vagy bordélyházba kényszerítve. Évszázadokig, sőt évezredekig tartott, hogy a nőket nem kezelték egyenrangúan, így megtanulták, hogy nem lehetnek vágyaik, ösztöneik, csak érzések útján fejezhetik ki magukat. Ez az, amiért a mai nők még mindig szégyellik saját szexualitásukat. Nehéz egy több, mint ezer éven át tartó mintát megtörni. Mégis, erre vállalkoznak korunk női.

A nőknek meg kell engedniük maguknak, hogy lássák; a szex nem szégyenletes, hanem egy kellemes és jó dolog (amit egy részük nagyon is jól tud). Ami fontos, hogy a társadalom előtt ezt a véleményt manapság fel lehet vállalni! Bizonyára akad, aki rossz szemmel nézi mindezt, de ha a férfiakat nem ítélik el azért, hogy szeretik a szexet, akkor a nőket miért kellene?

Sokszor hallom, hogy a nők azért félnek felvállalni a szexuális előtörténetüket, mert attól félnek, kurvának, laza erkölcsű nőnek tartják őket érte. Főbenjáró bűnnek pedig azt érzik, ha belebonyolódtak egyéjszakás kalandokba. De miért teszik mégis meg? Mert rendelkeznek egy egészséges ösztönvilággal, és megengedik magunknak, hogy kiéljék a vágyaikat. Azt gondolom, hogy ezek a vágyak nagyon is természetesek. A nőknek nem érdemes elítélniük magukat azért, mert élni akarnak (a férfiak eddig se tették).

És hogyan lehet nőként mindezt átvinni a gyakorlatba?

Egy kis bátorsággal és határozottsággal. Ha egy nő – aki nem kizárólag párkapcsolatilag tudja elképzelni a szexuális életet –, magabiztosan azt állítja, hogy szereti és élvezi a szexet, nem valószínű, hogy minősítésben részesül. Valószínűbb, hogy egy kicsit meglepődnek, de elismeréssel adóznak bátorságának. Ugyanis már nem abban a világban élünk, ahol mindez bűnnek számítana. A társadalom és a nők is megérettek arra, hogy kinyilvánítsák vágyaikat, és eldobják a szexszel kapcsolatos előítéleteket, szégyenérzést. Nem utolsósorban, a férfiak is kedvelik a határozott és magabiztos nőket :)

A szexnek egyébként remek kiegyensúlyozó hatása van, a rendszeres szexuális élet kiváló stressz-oldó. Ez azt jelenti, hogy az egészség megőrzése szempontjából is fontos összetevője életünknek.

A következő cikkemben a férfiaknak „előírt” taburól, az érzelemkifejezés tiltásáról írok, amelyről néhány sort az előszóban is felvetettem.