Blog

A hosszú távú kapcsolatok egyik megrontója, amikor az egyik fél – általában a nő – egyre kevésbé kívánja a párjával való együttlétet, majd részlegesen vagy teljesen elutasítóvá válik a szexszel szemben.

A legtöbb pár néhány év elteltével rááll a hetente nagyjából 1-2 alkalmas együttlétre. Gyakrabb, hogy a nők szexuális étvágya alacsonyabb hosszú távon, ez teljesen természetes, biológiai okokból van így. Ezzel szemben a szex vágyának teljes hiánya nem sorolható a teljesen természetes kategóriába.

A dolog ott szokott elcsúszni, hogy a férfiak nagyobb étvágyára a nők elkezdenek kötelességszerűen reagálni, és nem mondják meg, amikor valójában nincs kedvük a szexhez. Kezdetben csak 1-2 ilyen fordul elő, majd a jelenség egyre gyakoribbá válik. A folyamat onnantól tekinthető problémásnak, amikor a nőben megjelenik a „kényszerből vagyok együtt vele” fogalma. Innentől ugyanis a fókusz a nőben ösztönösen azon lesz, hogy hogyan tudná elkerülni az együttlétet, nem azon, hogy hogyan tudná előmozdítani azt.

És innentől a spirál csak lefelé visz. Mit lehet tenni, akkor ha ez a helyzet áll fenn?

Először is érdemes azonosítani a problémát. Meghatározni, hogy a kényszer előtti időszakban a pár tagjainak milyen gyakran volt igénye a szexre. Tehát abban az időszakban, amikor még természetesen működött a dolog. A következő, hogy a nő azonosítja magában, hogy miért érezte szükségét annak, hogy akkor is igent mondjon a szexre, amikor valójában nem volt kedve hozzá. Ez számtalan okból lehet: úgy nevelték, hogy a nőknek kötelességből igent kell mondani, vagy a férfi olyan domináns, hogy nehéz neki nemet mondani, stb, stb.

Ha megvan, hogy a nő miért érzi szükségesnek, hogy igent mondjon akkor is, amikor szíve szerint nemet mondana, érdemes tudatosítani: NEM kell szexelni, ha az embernek nincs kedve hozzá. És az, hogy épp nincs kedv, nem azt jelenti, hogy valami baj van, hanem fáradtság, érzelmi távolság stb. miatt most nem alkalmas.

És ha mindez rendben van a fejben, akkor a következő gyakorlat tud segíteni abban, hogy a szexuális vágy visszaálljon: a pár számára a következő időszakban TILOS a szex. Egészen addig, amíg a nő nem kívánja újra. És még akkor is érdemes megtartani a tiltást 1-2 hétig, hogy stabilizálódjon a vágy, és ne tűnjön el egy szex után újra.

A tilos dolgok mindig sokkal vonzóbbak, érdekesebbek. Ezzel a módszerrel a nő megnyugodhat, hogy nem kell semmi olyat tennie, amihez nincs kedve, egészen addig, amíg őszintén nem vágyik másra. A férfi részéről ez a módszer igényel némi türelmet, de ha sikerül meglátni, hogy mi érhető el általa, akkor könnyebb végigmenni az úton. És az egyedüli tevékenységek nincsenek tiltva… :)

Fontos megjegyezni, hogy a vágy akkor állítható vissza, ha a felek tényleg komolyan veszik a tiltást. És néha, ha már olyan hosszú ideje áll fenn a probléma, nem biztos, hogy a módszer gyorsan sikerhez vezet. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a nő annyira megkönnyebbül, hogy felszabadult a kényszer alól, hogy egy darabig esze ágában sincs a szexre gondolni, vagy észrevenni a tiltott gyümölcsöt. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem fog megváltozni a helyzet, de mindenképp több időre van szükség hozzá.

Természetesen nem minden helyzetben használható ez a technika sem, de nagyon sok esetben hatásos. Ha mégsem válna be, érdemes lehet felkeresni egy szexuálterapeutát, akinek nagyobb hozzáértése és rálátása van a témára.