Blog

A cikk a párválasztást meghatározó első benyomás mögött meghúzódó háttérmechanizmusokról szól. Érdekes lehet, hogy a tudatos szempontok mellett tudatalatti tényezők is szerepet játszanak a megítélés kialakításában.

Ahogy a mondás is szól: „A külső megfog, a belső megtart.” No igen, hiszen először a másik külsejét vesszük észre. Nehéz lenne fordítva. Ez azt jelenti, hogy az első benyomás egy része mindenképp a párjelölt külseje alapján fog kialakulni. Az, hogy kinek mi az elsődleges külsőleg, meglehetősen különböző lehet, de a top 3-ban tapasztalataim szerint benne szokott lenni a másik arca.

Ha felmértük a másikat kívülről, legtöbben a belső szemrevételezésével folytatjuk, méghozzá úgy, hogy belenézünk a másik szemébe. Az, hogy kinek mennyire mélyen tudunk belenézni a szemébe, és ő mennyire teszi meg velünk ugyanezt, már utalhat a kapcsolódás intenzitására. A szem a lélek tükre elv alapján leggyakrabban a szemünk összegzi a kisugárzásunkat is. Ezért nem mindegy például hogyan nézünk, melyik arcunkat mutatjuk először: egyik pillanatban tűnhetünk bájosnak, míg a következőben már csábosnak.

És mindez után egy érdekes plusz információ: mind a külső, mind a belső megítélése előtt létezik még egy lépés, amely viszont nem a tudatos szinten zajlik. Az evolúciós pszichológia bizonyította be, hogy a nők érzékelik az ellenkező nemű partner bőrének illatát. Ez azt jelenti, hogy a nők párválasztáskor először „kiszagolják”, hogy a jelöltnek számukra kellemes illata van-e. Ha a másik átment a teszten, a nők csak akkor veszik szemügyre a külsőt, majd a belső kisugárzást, illetve kezdenek jeleket küldeni. A folyamat teljes mértékben tudat alatt zajlik. A kutatók ezzel azt bizonyították be, hogy a nők hozzák meg az első döntést párválasztáskor.

Ezért történhet meg az is, hogy több nő, mint férfi jelez vissza arról, hogy amikor az internetes ismerkedést követően találkozásra kerül a sor, már az első pillanatban tudják, hogy érdekli-e őket a másik vagy sem.

Mindez azt is alátámasztja, hogy a párválasztás elsősorban szexuális érdeklődésből indul ki. Természetesen ha mindezt követően a partnerjelölt a külső-belső teszten nem megy át, akkor nem folytatódik az ismerkedés, de első körben mégis ez fut le ösztönösen a nőkben.

És hogy miért van jelentősége a másik bőre illatának? Azért, mert ebből szűrhető le, hogy a páros genetikailag mennyire passzol. Mindenki bőre egyedi illatot bocsát ki, mely közelről érezhető is lehet (nem a testszagra gondolok, hanem például a nyaknál van több kibocsátási pont). Amennyiben kellemetlennek érezzük a másik illatát, az azt jelenti, hogy a genetikailag nem a legideálisabb utód születhetne meg a kapcsolatból. A szexuális megítélésnek tehát az utódlás szempontjából van jelentősége. És milyen hasznos, hogy mindehhez van egy automatikusan működő radarunk is :)