Blog

Sok cikk szól arról manapság, hogy a siker kulcsa a hozzáállásunkban, látásmódunkban rejlik, és hogy rajtunk áll, hogyan gondolkodunk a világról és önmagunkról. Ez valóban így van, de nem mindegy, milyen logikát követünk, amikor sikerre próbáljuk vinni életünket.

Még ha el is határozzuk, hogy a jövőben sikeresek leszünk, gyakran az automatikus belénk nevelt, negatív gondolkodásmód alapján vélekedve igyekszünk megvalósítani azt. Általában ez azzal jár, hogy azt gondoljuk, ha elkerüljük azokat a helyzeteket, amik kudarccal járnak vagy félelmet okoznak, minden rendben lesz, és semmi nem állja útját a sikerünknek.

Ez eddig rendben is van, de ha mindeközben figyelmünket nem irányítjuk a siker felé, miért várjuk el, hogy az mégis ölünkbe hullik? Mert ezt tesszük, megtesszük a minimumot, hogy nehogy kudarc érjen bennünket, és elvárjuk, hogy a dolgok csodálatossá váljanak körülöttünk.

Az emberek 80%-a azzal foglalkozik, hogy hogyan kerülhetné el az életében a kellemetlen és félelmetes helyzeteket, ez motiválja a tetteiben. Csak 20% gondolkodik aszerint, hogy mi az, amit el szeretne érni, átgondolva mit kell ezért tennie, majd tesz is érte. Ez az arány éppen fordított mennyiségben lenne egészséges.

Nem azt érdemes szem előtt tartani, hogy mit nem szeretnénk, hanem, hogy mit igen! És azzal, hogy annak adunk energiát, ami sikeressé tesz, azzá is válunk, és automatikusan el is kerüljük azokat a helyzeteket, ahol kudarcba ütköznénk. A kudarckerülő hozzáállás tehát csak félig visz el az úton! Vegyünk egy példát. Egyetemista hallgató, vizsgaidőszak, szigorlatra készül. Ha azzal foglalkozik, hogy fél, hogy megbukik, és erre koncentrálva, ezt próbálja elkerülni, akkor célja a vizsgán való átmenés lesz. Így próbálja elkerülni a kudarcot, a bukást. Valószínűleg annyi energiát fog beletenni, hogy maximum közepesen sikerül neki. Ha azzal foglalkozik, hogy jól akarja tudni az anyagot, és 5-öst akar kapni – még ha fél is közben a sikertelenségtől – annyi energiát fog beletenni, hogy kiemelkedő osztályzatot kapjon. Nem arról van szó, hogy nem fél, csak elsősorban nem a bukástól való félelmével foglalkozik, hanem azzal, hogy mit akar elérni.

„A bátorság nem a félelem hiánya, hanem a döntés, hogy létezik fontosabb dolog is a félelemnél.”

A sikerorientált hozzáállás néhol hasonlít a bátorságra, mert a félelem vagy a kudarc lehetősége lehet olyan erős, hogy bátor az, aki emellett a sikerre mer fókuszálni. Mindazonáltal ez vezet azoknak a dolgoknak a meglétéhez, amelyekre vágyunk. A fókusz átvitele a kudarckerülésről a sikerre közel sem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre tűnik.

Jó ötlet lehet következő célunk kiválasztása után leülni, és egy papírra leírni, hogy mi lesz, mivel jár ha sikerül elérnünk azt, és mivel, ha nem. Arról is írhatunk, hogy a lelki állapotunk és érzéseink várhatóan hogyan változnak a két esetben A siker papírt minden reggel olvassuk el –akár a reggeli kávé mellett -, hogy folyamatosan programozzuk agyunkat: ez az, amit akarunk! Ezzel a hozzáállással kezdve a napot, úgy, hogy saját sikerünkkel kapcsolatos gondolatok járnak a fejünkben, a napunk garantáltan jól indul, és a kedvünk is jobb lesz.