Blog

Sokszor találkozom olyan emberekkel, akiknek problémát okoz, hogy véglegesen elköteleződjenek egy döntés vagy egy új cél mellett. A probléma forrása legtöbbször a kitartás iránti motiváció hiányából fakad. Ez azt jelenti, hogy hiányzik az akarat, ami szükséges a hosszú távon szükséges kitartáshoz.

Mit jelent akarni valamit eléggé?

Azt jelenti, hogy tudatosan arra koncentrálunk, hogy mit akarunk elérni. Nem a félelmekkel foglalkozunk, hogy „Mi lesz, ha…?”, hanem a gondolatokat abba az irányba AKARJUK irányítani, ami a végső döntés meghozatalához, vagy egy új cél eléréséhez hozzásegít.

Sokszor nem értjük meg az akarat súlyát a motivációban. “Ja persze, csak akarni kell, tudom én.” Mégsem teszünk semmit. Csak, ahogy a mondás tartja, akkor változtatunk, ha már eléggé fáj. Ha a fájdalom motivál. A fájdalom remekül elő képes hozni az akaraterőt. Mégis jobb, ha nincs szükség a szenvedésre a változtatáshoz.

Akarat kell ahhoz, hogy meghozzunk egy döntést, de csak utána következik a mélyvíz. Ugyanis ki kell tartanunk mellette. A kitartás azt jelenti, hogy az akaraterőnket folyamatosan a célon tartjuk. Amikor gyengül az akarat, meg kell erősítenünk. Ez néha nem könnyű, főleg azokban az esetekben, amikor valaki gyökeres változások mellett dönt az életében.

A párkapcsolatok is hasonlóan működnek. Sokan úgy gondolják, hogy elég az elején sok energiát fektetni bele, majd később, amikor természetessé válik, hogy a másik ott van, már nem kell annyit foglalkozni vele. Pedig itt is éppen a fenntartás az, amibe sok energiát lenne érdemes fektetni, különben az egyik fél – aki hajlamosabb az önfeláldozásra – könnyen találhatja magát kihasznált helyzetben. Mert a másik fél, akinek biztossá vált a párja jelenléte, ugyan miért tenne folyamatosan a fenntartásért, ha a párja úgyis ott van és elérhető mindig.

Sok területen megnyilvánul az akaraterő és a kitartás kérdése az életünkben. De hogyan lehet mindezt fejleszteni, hogyan érjük el, hogy kitartóak legyünk?

Először is akarnunk kell kitartónak lenni, döntést hozni, fenntartani egy párkapcsolatot stb. Ezt úgy érhetjük el, ha az adott dologgal kapcsolatban feltesszük magunknak a következő kérdést: „Miért fontos nekem, hogy…?” (Pl. meghozzam ezt vagy azt a döntést, jó minőségű párkapcsolatban éljek stb.)

Addig kutassunk, ameddig legalább 3-5 válasz érkezik a fejünkben a kérdésre. Azzal, hogy azon gondolkodunk, valami miért fontos a számunkra, miért van jelentősége annak, hogy az életünkben legyen, a hozzáállásunkat is abba az irányba változtatjuk, hogy az adott dolog valóban számítson. Ezzel az egyszerű módszerrel bármikor visszahozhatjuk a lelkesedésünket, és feléleszthetjük az akaraterőnket a kitartáshoz.

A következő kérdés, amikor már tudjuk, hogy miért fontos valami az életünkben:

„Mire van szükségem ahhoz, hogy…?” VAGY „Mit kell tennem ahhoz, hogy…?”

Erre a kérdésre válaszolva konkrét eszközökhöz, módszerekhez jutunk, amelyek segítségével már fenn is tudjuk tartani az akaraterőnket a folyamat során.

Összefoglalva: első lépésben felélesztjük a vágyunkat a cselekvésre, a második lépésben módokat találunk a fenntartásához.

Természetesen sok más, hasonló kérdést is ki lehet találni. A lényeg a logikában keresendő: ha tudatosan a kitartás irányába ható kérdéseket teszünk fel magunknak, arra irányítjuk az agyunkat, hogy a kérdés megoldásán töprengjen. A figyelmi fókusz tudatos irányításával és válaszok találásával pedig lehetségesnek fogjuk érezni, hogy kitartóak legyünk, ha arra van szükségünk.