Blog

Megoszlik, hogy ki mit gondol: léteznek véletlenek, vagy van valamilyen felsőbb erő, amely a sorsunkat segíti, irányítja. A pszichológusok régóta foglalkoznak a kérdéssel, a válaszok természetesen a világnézettel és a hittel vannak összefüggésben.

Az általánosságban elmondható, hogy aki hisz abban, hogy az élet igazságos – tehát a jó elnyeri jutalmát, és a rossz a büntetését –, békésebb, kiegyensúlyozottabb, mint aki azt gondolja, nem létezik a gondviselés. Ennek oka abban keresendő, hogy aki rábízza magát az életre (és itt a hangsúly a bizalom szón van), nem érzi azt, hogy mindent neki magának kellene kontrollálnia, megoldania. Ez a gondolkodás sok felesleges stressztől is megszabadítja az embert.

Két fontos fogalom köthető az igazságos világba vetett hithez. Az egyik a fent említett bizalom, a másik a hit. Valójában a kettő szorosan összekapcsolódik.

A fogalmak tisztázását érdemes a hittel kezdeni, mert erre épül a bizalom. A hit ereje, avagy pszichológus nyelven a placebo hatás. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy az, hogy valaki mit hisz valamivel kapcsolatban, legalább (!!) 30%-ban képes megváltoztatni a végkimenetelt. És nyilván sok esetben ennél jóval nagyobb ez a szám.

A fenti eredmény azért is nagyon fontos, mert egyúttal arra is utal, hogy a saját hitrendszerünk, meggyőződéseink legalább 30%-ban alakítják az életünket, ami minimum szinten tekintve sem kis arány. Nem mindegy tehát, hogy milyen gondolatok vannak a fejünkben, mert ezzel alakítjuk a saját jövőnket. Aki szeretne magának egy sikeresebb, kiegyensúlyozottabb életet, annak célszerű pozitív, elfogadó és békés gondolatokból meggyőződéseket építenie. És ha bizonyos dolgok meggyőződéssé váltak, akkor azzal kapcsolatban kialakul a bizalom is.

A bizalom iránya lehet önmagunk, mások, és a világ egyaránt.

A világba vetett bizalom arról szól, hogy az embernek nincs szüksége folyamatos bizonyítékokra ahhoz, hogy tudja, minden rendben van, minden rendben lesz, és csak azt kapja, amit megérdemel. Erre a meggyőződésre több úton lehet eljutni, például a legtöbb vallás, mely a karma tanát magáénak vallja, magában foglalja az igazságos világba vetett hitet is.

A stressz nélküli élet és türelmes, elfogadó hozzáállás tehát nagyban fokozható, ha képesek vagyunk bízni abban, hogy bárhogy is lesz, minden a mi érdekünket, fejlődésünket szolgálja. Ez a meggyőződés viszont nem mindenki életszemléletéhez áll közel. Természetes módon vannak, akik a tudományos eredményeket és a materialista nézőpontokat vallják magukénak. Ez is egyfajta hit. Hit a bizonyítékokban.

A tudomány folyamatosan fejlődik, és mint fentebb említettem, azt már be is bizonyította, hogy a gondolataink legalább 30 %-ban meghatározzák a tapasztalásainkat. Ez pedig azt jelenti, hogy hatással vagyunk arra, hogy milyen helyzeteket alakítunk ki magunknak. Például aki folyton panaszkodik, és a hiányaira fókuszál, valószínűbb, hogy a továbbiakban is ezt fogja tapasztalni, mint aki arra koncentrál, hogy hálás azért, amije van. A hála-gondolkodás azt mutatja, hogy vannak dolgaink, bőségben élünk, míg a panaszkodás a hiányokra helyezi a hangsúlyt.

Nem tudjuk még, hogy pontosan mekkora arányban határozza meg az életünket a gondolkodásunk, de egy biztos: hatással van rá. Mi választjuk meg, hogy miben akarunk hinni, a hit nem csak megtörténik velünk. Az igazságos világba vetett hitnek például gyógyító, nyugtató hatása van az emberi pszichére, hiszen nem nekünk kell bosszút állnunk vagy nem véletlen az sem, hogy nem úgy történnek a dolgok, ahogy várjuk. Ettől még történhetnek úgy, hogy hosszú távon a mi érdekeinket szolgálják.

Egy szó, mint száz: kifejezetten megoszlik, hogy mit gondolunk (hiszünk) a világ igazságára vonatkozóan. Nem cél, hogy mindannyian ugyanúgy gondolkodjuk, tehát mindegyik hozzáállás éppen ugyanannyira jó. Amit ki szeretnék hangsúlyozni, hogy vannak hitek, meggyőződések, amelyekkel békésebb, pozitívabb látásmódot alakíthatunk ki, de mindenképpen fontos, hogy olyan nézetekről legyen szó, amelyekkel szívünk mélyén is azonosulni tudunk. Nem cél erőltetni nézeteket, nincs olyan, hogy így vagy úgy kellene. Megengedhetjük magunknak, hogy abban higgyünk, ami közel áll a lelkünkhöz :)