Blog

Mostanában sokszor találkozom olyanokkal, akik vagy egyedül vannak, vagy párkapcsolatban ugyan, de nem érzik magukat egy közösség tagjának sem. Hiányzik egy jó baráti társaság, vagy csak jól esne néha, ha nem lenne egyedül az ember. Alapvető természetünk, hogy társas lények vagyunk, természetes igényünk tehát az emberi kapcsolatok iránti vágy.

Sokan panaszkodnak arról, hogy nincs hol ismerkedni (párkapcsolatilag), és arra is, hogy nincs egy megbízható, hozzájuk hasonló emberekből álló baráti társaság az életükben. Az szokott lenni a panasz tárgya, hogy manapság nincsenek olyan helyszínek, ahol „normális” emberi kapcsolatokat lehetne kialakítani. Az internetes társkereséstől sokan ódzkodnak, tekintve, hogy nincs meg az első benyomás hatása, mások pedig attól félnek, hogy nem fognak bekerülni már megalakult baráti társaságokba, mert valószínű, hogy egy kívülállót nem fogadnak be.

Nekem úgy tűnik, hogy akik ezekkel a kifogásokkal élnek, nem akarják igazán azt, amire vágynak. Szerintem lehetőségek vannak, csak sokan a régi módszerekhez ragaszkodnak ahelyett, hogy kipróbálnának új megoldásokat. Észrevehetjük például, hogy míg régen a discoban életre szóló ismeretségek köttettek, ma már nem ez a jellemző. És ez csak egy példa. A lényeg viszont az, hogy gyakran inkább vágyódunk arra, hogy a régi ismerkedési lehetőségek közül nyíljon meg egy, mint hogy teljesen más, új vizekre eveznénk.

Az újdonságtól való félelem valóban gátlóan hat. De ez nem jelenti azt, hogy nem oldható fel. Mindannyian félünk az újtól, ez természetes. Viszont az már a mi döntésünk, hogy hagyjuk-e, hogy befolyásoljon bennünket ez a félelem. Ha valóban fontos, hogy új barátságokat kössünk vagy párt találjunk, akkor előbb-utóbb úgyis arra fogunk koncentrálni, hogy megvalósítsuk mindezt, mint arra, hogy az „úgysem sikerülhet”-et és a kifogásokat éltetjük.

A pártalálás és baráti közösségek kialakítása valójában azon múlik, hogy igazán akarjuk-e mindezt. Mert ha igen, mindent meg fogunk tenni érte. Leggyakrabban nem a lehetőségek hiánya, hanem a pesszimista életszemlélet és/vagy a lustaság okozza a nehézséget.

Baráti közösségek építésére például remek lehetőség, ha ez ember elkezd nyitott csoportokat látogatni. Budapesten nagy számban fellelhetőek ilyenek, és általában nem is kifejezetten drágák. Ha például érdekel bennünket az önismeret, számos fókuszú és módszerű csoport létezik, ahol jobban megismerhetjük magunkat, és a közösségi élmény mellett, új barátságokat is köthetünk. Hasonló a hasonlót vonzza alapon, számunkra vonzó emberekkel találkozva, párkapcsolat találására is van esélyünk.

A fenti csupán egy lehetőség a sok közül, amelyben részt vehetünk. Kiállítások, rendezvények, tanulócsoportok mind-mind remek lehetőséget kínálnak az ismerkedésre. A Facebookon is sok újszerű program lelhető fel. A nyitottság fontos szempont. Azt valószínűleg érezzük, hogy mely eseményekre nem mennénk el semmi esetre sem, de ha már egy kicsi esélyt tudunk adni a programnak, érdemes lehet kipróbálni. Nem csak emberi kapcsolatok szempontjából, hanem új tapasztalások, és egy szélesebb körű látásmód kialakításához is remek lehetőséget kínálnak.

Ne feledjük: Aki mer, az nyer. :)