Blog

Nagyon mélyről jövően vannak belénk kódolva bizonyos szabályok, szabályrendszerek arról, hogy hogyan érdemes gondolkodnunk, éreznünk, és ha arról van szó, döntenünk. Ezek nagy többségét gyerekkorban sajátítottuk el szüleinktől tanulva, de néhányat saját magunknak alkottunk. Vannak olyan szabályok, amelyek megkönnyítik az életet, könnyebb alkalmazkodást tesznek lehetővé, míg mások folyamatos frusztációt, szorongást és aggódást okoznak.

A cikkben most ez utóbbi kategóriából hozok példákat, bemutatva mely vezérlőelveket nem érdemes követnünk, ha könnyeden, szabadon szeretnénk élni az életünket.

Az alábbi gondolkodási ’szabályok’ tehát inkább nehezítőként hatnak életünkre (erre a felismerésre Albert Ellis pszichológus jutott, az ő mondatait idézem):

  1. Abszolút módon fontos, hogy az embert szeressék, és, hogy minden olyan személy elismerje, aki az életében fontos szerepet játszik.
  2. Ahhoz, hogy értékes legyen, az embernek hozzáértőnek és a kívánalmaknak megfelelőnek kell lennie, és mindenben, amihez csak hozzáfog, sikert kell elérnie.
  3. Némely ember gonosz, rossz és hitvány, ezért ezeket hibáztatni és büntetni kell.
  4. Borzasztó és katasztrofális, ha az események nem úgy alakulnak, ahogy az ember remélte.
  5. A boldogtalanság külső események eredménye, az embernek tehát nem áll módjában az ilyen szerencsétlenségeket befolyásolni.
  6. Valami, ami potenciálisan veszélyes vagy ártalmas, nagy gondot kell, hogy okozzon és ezt a valamit állandóan észben kell tartani.
  7. Könnyebb elfutni a nehézségek és a felelősség elől, mint szembenézni velük.
  8. Az embernek másoktól kell függenie, és kell, hogy legyen valaki nála erősebb személy, akire támaszkodhat.
  9. A múlt határozza meg az ember jelenlegi viselkedését, így ez megváltoztathatatlan.
  10. Az embernek nyugtalannak kell lennie mások problémái és nehézségei miatt.
  11. Minden problémára megvan a helyes válasz, és ha nem találjuk meg azt a választ, az kész katasztrófa.

Általában jellemző, hogy néhány a fenti mondatok közül a legtöbb emberben megtalálható. Az, hogy melyeket tanultuk meg, természetesen személyfüggő.

És hogyan változtathatunk meg egy ilyen régóta fennálló gondolkodási vezérelvet?

Első lépés, hogy ismerjük fel, hogy melyek vannak meg bennünk, és válasszunk ki egyet, amelyre a következőkben fókuszálunk. Ezután keressünk helyzeteket, ahol emlékszünk, hogy ez a vezérelv határozta meg a gondolkodásunkat. Ezt követően, a következő hasonló szituációban már dönthetünk úgy, hogy másképp akarjuk látni a dolgokat, és más elv alapján hozunk döntést. És ez vezethet hosszú távon ahhoz, hogy átprogramozzuk a gondolkodásunkat egy számunkra könnyebb, szabadabb, boldogabb életvitel elérése érdekében.

Itt is fontos kiemelni, hogy a változás nem egyik napról a másikra következik be. Rá kell szoktatnunk az agyunkat, hogy más szellemben élünk, ehhez szükséges némi idő. Le kell bontanunk a régi beidegződéseket (neuronális szinten is az agyban), és újakat kell kiépítenünk. Kitartás és motiváció tehát szükséges a változtatáshoz :)

De mindennek az alapja a tudatosság, hogy tisztában legyünk azzal, néha nem megfelelő vezérelvek alapján hozunk döntéseket, gondolkodunk vagy érzünk. Hogy be tudjuk ismerni, hogy bizony van olyan, hogy nem nekünk van igazunk, és igen, van, amikor hajlamosak vagyunk arra, hogy rosszul gondolkodjunk önmagunkról, másokról és a világról.

Ha úgy érezzünk, hogy egyedül nem tudunk változtatni a gondolkodásunkon, akkor fordulhatunk olyan pszichológushoz is, aki kognitív eszközökkel segít hozzá a minőségibb életvitelhez. Ez a módszer kifejezetten hasznos lehet önbizalom-építésre is, hiszen az önbizalom is abból indul ki, hogy elfogadóbb, élhetőbb szabályok alapján gondolkodunk magunkról.