Blog

Megérkezett a jó idő. Ahogy kilépünk otthonunk ajtaján, máris elkap bennünket a virágillat, süt a nap, és úgy érezzük a komor tél után: végre minden rendben van. Megújulunk, és várjuk, hogy jó dolgok történjenek velünk. Hogy miért? Egyszerűen, mert benne van az ígérete a levegőben! :)

Olyan, mintha mi magunk is újjászülettünk volna. Nem tudjuk ésszel megmagyarázni, de mintha a virágokkal együtt mi is kinyílnánk. Többször mosolygunk, jobb kedvünk van. Az, hogy lelki állapotunk szorosan összefügg a természet változásaival, sosem látszik jobban, mint most, tavasszal.

Ez az időszak alkalmas arra, hogy megtervezzük az előttünk álló évet. Most vagyunk a legfrissebbek, leginkább tele energiával. A tettvágy csak úgy száguld bennünk, és magunkkal teszünk a rosszat, ha az aktívan eltöltött szabadidő helyett otthon gubbasztunk. Azért nem jó sok energiával otthon ücsörögni, mert az várhatóan előbb-utóbb ki fog törni valamilyen formában. És nem sokkal kellemesebb biciklizni egyet vagy nagy sétára indulni, mint dühössé és ingerültté válni a feltorlódott, de ki nem adott energiák hatására?

A tavaszi levegő frissítő, élettel feltöltő erejéhez semmi sem hasonlítható. Tényleg több az energiánk, és az élet mintha azon lenne, hogy töltsön és töltsön minket, felkészítve bennünket az előttünk álló időszakra, amikor a nyári kánikula próbára teszi az akaraterőnket és kitartásunkat (már ha épp nem vízparton pihenünk).

Ezt a sok energiát mindenképp érdemes jól kihasználni. Nem csak a mozgás és a kinti elfoglaltságok, mint a kertészkedés hasznos, hanem fejben, mentálisan is elkezdhetünk új dolgokkal foglalkozni. Megtervezhetjük például, hogy mi az, amit az előttünk álló időszakban mindenképpen szeretnénk megtenni, és ennek megvalósítását konkrét pontokban, cselekvési terv formájában el is kezdhetjük. Gondolkodhatunk azon is, hogy van-e olyan vágyunk, aminek megélését már régóta halogatjuk, de eddig nem adtunk magunknak valódi lehetőséget rá . Bármennyire is lehetetlennek tűnik a véghezvitele, ha most kezdünk bele, lehet energiánk a megvalósításához. Éppen azért, mert sok a tavasz miatt van elég többletenergiánk.

A tavaszi fáradtságot magunk mögött hagyva valóban elérkezett a tettek ideje. De nem úgy érdemes ezt megélni, hogy „úristen, most muszáj csinálnom valamit, mert mindenki aktív”, hanem, ha van egy kis szabadidőnk, kinézni az ablakon, és elfantáziálni arról, mit lenne most jó csinálni, mi jönne szívből. Hiszen semmi sem kötelező! A tavasz éppen attól szép, hogy rengeteg lehetőség ígéretét hordozza. Az, hogy hozzánk, a szívünkhöz személy szerint mi áll a legközelebb, csak mi magunk tudjuk. Ha egy csöndes délutánt szeretnénk eltölteni kedvenc teraszunkon üldögélve a kellemes napfényben, az éppen olyan jó lehet, mint másnak a túrázás. Egyéne válogatja.

Egy a fontos: éljük meg azt, amire vágyunk! Nem kell nagy dolgokban gondolkodni, hiszen már egy szép virág illatának belélegzése is örömöt okozhat. Csak hagyjuk, hogy a tavasz szelleme megérintsen minket, és az érzések mentén a számtalan lehetőség egyike kibontakozzon előttünk. Hiszen a könnyed tavaszi szellő is azt ígéri: most új történet veszi kezdetét, ahol minden lehetséges :)