Blog

Ha manapság az internetes párkeresésről hallunk, általában kétféle véleménnyel találjuk szembe magunkat. Az első: "baromság, nekem az első benyomás számít". A második, kicsit szégyenkezve: "igen, én is itt találtam meg a jelenlegi páromat". Tényleg rossz ötlet lenne az interneten keresni a nagy Ő-t?

Felgyorsult világunk nem kecsegtet túl sok lehetőséggel komoly kapcsolatok megtalálására. Természetesen néhány egy (vagy több) éjszakás kaland könnyen elcsíphető egy-egy szórakozóhelyen, de előbb-utóbb sokaknak igénye támad mélyebb kapcsolatokra is, amelyben lehetőség nyílik az intimitás megélésére. Régen, nagyanyáink idejében (ahogy ők sokszor fel is hozzák) még könnyebb volt a dolog: összejártak bálokra, zongoraestre, sok olyan alkalom akadt, amely teret engedett mélyebb ismeretségek kialakítására is.

Manapság sok magazin és tanácsadói rovat igyekszik feltérképezni, hogy hol lehet "komoly kapcsolatot" találni, vegyünk át egy-két népszerű módszert, hogy lássuk: valójában mekkora eséllyel lehet így "párt fogni".

  • A házibulik világa: sokaktól hallani, hogy házibuliban ismerkedtek meg, és valljuk be, ez tényleg eredményes módja lehet az ismerkedésnek. Sok hasonló korú együtt, akik hozzák az ismerőseiket, ezért nem mindenki ismeri egymást, ráadásul a légkör is oldott, az ellazulásról pedig az alkoholos italok gondoskodnak. Tehát: a házibulik jók, csak lenne belőlük több. Rohanunk, dolgozunk, rohanunk, bevásárolunk, és akinek még ezek mellett marad energiája hétvégére bulit szervezni, azelőtt le a kalappal!

  • A salsa és más tánccsoportok: ezzel is lehet próbálkozni, bár kell hozzá egyfajta hozzáállás és érdeklődés, anélkül nehéz kinyílni ebben a közegben. A partnercserés megoldású táncok mindenesetre adnak némi teret egymás beengedésére a személyes terünkbe, egy próbát akár lehet is tenni.

  • Disco, partyhelyszínek: a túlzsúfolt szórakozóhelyek eredeti célja a pártalálás. Ehhez képest napjainkban inkább a rövid távú ismeretségeket, egyéjszakás kalandokat keresőket lehet itt megtalálni. Persze azok is ott lehetnek, akiknek már van párjuk, és azok is, akik csak a barátokkal jöttek szórakozni. Ez a helyszín tehát nem igazán kedvez a hosszabb távú ismeretségek kialakításának, de láttunk már karón varjút, bármi előfordulhat.

Na és mi a helyzet akkor, ha minden lehetséges ajánlott módszert kipróbáltunk, a nagy Ő mégsem jelentkezik? "Hát igen" - mondják sokan - "hallottam már az internetes társkeresésről, de szerintem oda csak a bénák vannak felregisztrálva, nem lehet értelmes komoly kapcsolatot találni."

Adjunk teret neki, végül is ez is egy vélemény, a véleményünkhöz pedig jogunk van. De egy dolgot ne felejtsünk el: mindannyian be vagyunk zárva a saját világunkba, és a saját szemüvegünkön keresztül értelmezzük, amit látunk. És ameddig saját tapasztalatunk nincs a témában, csak a sztereotípiáink és az előítéleteink foglyai vagyunk. Félre ne értsenek, ezek hasznos dolgok bizonyos esetekben, pl. amikor gyorsan kell dönteni, és életek múlnak rajta, na de az internetes pártalálás esetében is ez áll fenn? Nem valószínű. Egy szó, mint száz: nem szégyen saját tapasztalatokat gyűjteni.

Ha aztán vesszük a fáradtságot, bátorságot, és felregisztrálunk egy társkeresőre, egy teljesen új világot tapasztalhatunk meg. Aki kezdetben félénkebb, az anonimitás miatt feloldhatja a gátlásait, és megtapasztalhatja, hogy bizony, sokaknak tetszik. Később, ahogy egyre több időt töltünk kedvenc oldalunkon, észrevesszük, hogy az ellenkező (esetleg hasonló) neműeket mennyire jól be lehet sorolni bizonyos kategóriákba. Megjelennek a visszafogottak, a szépek, a csúnyák, az izomagyúak, a cicimutogatók, az okosak, a nárcisztikusak, és még sorolhatnánk. És talán előbb-utóbb rátalálunk arra a kategóriára is, aki tetszik. Nem könnyű, hiszen mindenki egyedi kisugárzással rendelkezik, és mindannyian AZT a bizonyos megjelenést, nézést, szóhasználatot stb. keressük, így persze nincs könnyű dolgunk. De esélyt adni neki? Az azért annyira nem lehet nehéz.

Természetesen érdemes óvatosnak lenni, vannak, akik itt élik ki titkos énjüket, és másnak adják ki magukat, mint amilyenek valójában. Ők gyakran a saját ideáljaiknak tűntetik fel magukat, mert nincs elég önbizalmuk ahhoz, hogy felvállalják önmagukat. Érdemes tehát vigyázni, és nem rögtön odaajándékozni a bizalmunkat.

Érdekes kérdés, hogy érdemes-e találkozni emberekkel, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy tetszik az illető. Ha az óvatosságot már számításba vettük, és második látásra is megbízhatónak tűnik az illető, miért is ne? Félénkebb embereket gyakran hallani panaszkodni, hogy nincs sok tapasztalatuk. Hát rajta, itt a remek lehetőség, előbb vagy utóbb, ha más nem is történik, valószínűleg találunk egy-egy embert, akit érdemesnek tartunk arra, hogy találkozzunk vele. És aztán ki tudja? Talán még meg is tetszik az illető :)

Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a rövidebb, szexorientált kapcsolatok találásához ezekben az oldalakban remek lehetőségek rejlenek. Ha a cél pl. egy hosszabb kapcsolatot után csupán az, hogy alkalmi partnert találjunk, ezzel a módszerrel nem lesz nehéz dolgunk. Ezt az aspektust azért is emeltem ki, mert ez is sztereotípiaként működik a társadalomban, hogy a társkeresőkön a férfiak csak a szexre mennek. Vannak, akik valóban így tesznek, de közel sem mindenki.

Összességében azt tartom jó iránynak, ha nyitottak vagyunk az új dolgokra is, nem lehet tudni mikor csap be az a bizonyos mennykő. A nyitottság mellett az óvatosságot is kiemelném, mely kettő együtt lehetővé teszi az arany középút megtalálását, ami bár elcsépelt, de nem hátrány, ha a céljaink között szerepel.

Tudjunk, hogy nem könnyű megtalálni azt a társat, aki mellett hosszú távon el tudjuk képzelni magunkat, de hiedelmek és előítéletek miatt sem érdemes kihagyni egy új lehetőséget a felbukkanására. Aki mer, az nyer! :)